”Bara 93 dagar kvar till julafton”

Vid ett tillfälle när vi hade många barn i huset, var det något av barnen som sa: ”Idag är det bara 93 dagar kvar till julafton”.

Vi mår alla bra av att ha någonting att se fram emot, att längta till. För någon kan det vara julafton och julklappar, för någon annan kan det vara något annat.

Att leva med en tanke om att det kommer att bli bättre framöver är något som hjälper oss och bär oss, inte minst igenom tuffa perioder.

Adventstiden är också hoppets tid. När det är som mörkast tänder vi ljus, firar Lucia, sjunger adventssånger, ser fram emot julen. Ordet advent betyder ankomst. Det handlar om att Jesus kommer till oss: i julens budskap – här och nu, men också en gång vid tidens slut.

Genom den kristna kyrkans historia har hoppets låga lyst som starkast när tillvaron varit som svårast. För att slavarna på bomullsfälten i 1800-talets USA skulle kunna klara sin tuffa livssituation så sjöng de sina negro spirituals. Deras hopp stärktes när de sjöng om att få lämna bördorna för att få möta Jesus i himlen ”I´m gonna lay down my burdons down by the riverside”. Man sjöng om himlatåget som skulle komma runt berget för att hämta dem. ”She´ll be coming round the mountain when she comes”.

Hoppets sånger gav hjälp och kraft till livet redan här och nu. Vilka hoppets sånger sjunger vi idag?

Vid ett tillfälle när jag var pastor på en annan ort var jag på besök på sjukhuset. Mannen jag besökte var svårt sjuk och vi förstod båda att detta skulle bli den sista gången vi skulle ses. Jag var lite orolig inför besöket och funderade på vad jag skulle säga.

När jag sedan satt vid sjuksängen och vi samtalade så sa han: ”Det här det ska bli mycket intressant”. Jag förstod inte riktigt vad han menade, men så förklarade han att det handlade om att få komma till himlen och möta Jesus.

Uppenbarligen hade denna man även på dödsbädden någonting att se fram emot, att hoppas på och det var ett hopp som bar honom. Det hoppet skulle jag önska om mig själv att få ha i den stunden.

”I sin stora barmhärtighet har Gud fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda”. (1 Pet 1:3).

Claes-Göran Ahlbom