Utmaning och uthållighet

Din hjärna älskar snabba belöningar. Även om vi ofta vet att något som tar tid egentligen är det bästa i längden, väljer vi ofta bort det. Vår hjärna älskar snabba belöningar. Detta drag hos oss människor blir särskilt tydligt i en tid där vi har tillgång till så mycket på så många olika områden. Vi har t.ex. tillgång till dataspel eller surfande på Youtube som syftar till snabba belöningar. Det behöver naturligtvis inte vara fel, om det bara får rätt plats i våra liv.

Det är i en sådan tid vi möter utmaningen med Coronaviruset. Till en början var vi väl många som trodde, åtminstone hoppades, att detta skulle gå över på några månader. Nu inser vi allt tydligare att det kommer att ta betydligt längre tid än så. Detta blir en särskild utmaning för oss när vi vant våra hjärnor vid snabba belöningar.

Också när det gäller våra liv för övrigt är det så mycket lättare när saker och ting går i lås, när belöningarna tickar in, när allt flyter på. Men ju längre man lever så inser man att livet är inte bara sådant, inte för någon av oss.

Hur är man kyrka i en tid då man inte kan träffas som förr? Vad blir det av min tro och min samhörighet med andra kristna när vi inte möts som vanligt? Coronatiden är inte den första gången i kyrkans historia som Guds folk utmanats i svåra tider. I bibeln finns det många berättelser om utmaningar och uthållighet.

En klassiker är berättelsen om Israels folks vandring genom öknen. 40 år av svårigheter och utmaningar på många olika områden. Men det är också berättelsen om 40 år utan snabba belöningar, 40 år av uthållighet, till dess man når fram till det utlovade landet, landet som ”flyter av mjölk och honung”.

Varför inte ta en stund av eftertanke och bön omkring ordet uthållighet. Vad betyder det ordet för mig? Vad vill Gud med detta i mitt liv?

Jag skickar också med orden från Romarbrevet 15:4: Alla profetior i skriften står där för att undervisa oss, så att vi genom vår uthållighet och den tröst skriften ger oss kan bevara vårt hopp.

Claes-Göran Ahlbom